Yukarı

Cilt Lekeleri

Çeşitli etkenlerden dolayı oluşan cilt lekeleri, cildi yaşlı ve yorgun göstermesinden ötürü kişilerde sağlıksız bir görüntüye neden olabilmektedir. Estetik bir kaygı olduğu kadar bazı sağlık problemlerinin belirtisi olması nedeniyle dikkate alınması gereken bir konudur. Bu nedenle cilt lekeleriyle  ilgili bir dermatolog görüşü alınması önerilmektedir. Cilt lekelerinin tedavisinde farklı yöntemlere başvurulmaktadır.

Doğru tedavi ve cilt bakımı için cilt lekesinin nedeninin bilinmesi gerekir. Her kişinin cilt yapısı farklı olduğundan ve leke oluşum nedeni değiştiğinden uygulanacak tedavi de değişir. Genetik etkenler, kullanılan kozmetik ürünleri ve uzun süre güneş ışınlarına maruz kalma gibi nedenlerden dolayı cilt lekeleri oluşabilmektedir. Cilt lekeleri her yaşta görülebilen ortak bir problemdir. 

Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Cilt lekelerinin bazıları geçici, bazıları ise kalıcıdır. Geçmeyen cilt lekelerini tamamen ortadan kaldıran bir tedavi türü yoktur. Ancak profesyonel tedaviler ile belirginlikleri belirli oranda azalır. Geçici cilt lekeleri; yüz yıkama jeli, peeling gibi kozmetik ürünlerle cildin düzenli olarak temizlenmesi ve ardından kullanılan besleyici kremler ile cildin beslenmesiyle geçebilmektedir. Lekelerin nedenine bağlı olarak bazı durumlarda serum tedavileri de uygulanmaktadır.

Cilt yüzeyine veya cildin orta seviyesine iğneler aracılığıyla uygulanan serumlar bulunmaktadır. Bu serumlar hücre hareketliliğini arttırarak, repigmentasyon oluşmasını sağlar. Böylece lekeli bölgelerdeki dokuda renk değişimleri sağlanır. Oluşan değişimler ile ciltte renk bütünlüğü sağlanır ve cilt lekelerden arındırılır. Klinik uygulamalar, ev tipi tedavilere göre daha etkili leke giderici uygulamalardır. Lazer tedavisi lekelere karşı uygulanmaktadır. Lazer ışınları ile pigment hücresinin yenilenmesi sağlanır. 

Cilt Lekeleri Neden Olur?

Cilt lekeleri farklı nedenlerden kaynaklı oluşurlar. Lekeler doğuştan olabildiği gibi sonradan da oluşabilmektedir. Oluşum nedenleri ve oluşum yapılarına göre cilt lekesi çeşitleri bulunmaktadır. 

  • Akne: Özellikle ergenlik döneminde görülme sıklığı artan akne (sivilce) probleminde aknelerin sıkılması veya yanlış tedavi uygulanması akne yerlerinde leke oluşumuna neden olabilmektedir. Sivilce izleri geçici veya kalıcı olabilmektedir.

 

  • Melazma: Güneşe uzun süreli maruz kalma sonucunda oluşan siyah veya kahverengi lekeler melazma olarak adlandırılır. Kadınlarda görülme sıklığı fazladır. Burun, alın, dudak üstü ve yanak bölgesinde görülmektedir. Hamilelik döneminde de oluşumu görülür. Kullanılan doğum kontrol haplarından veya kozmetik ürünler veya genetik faktörlerden kaynaklı da oluşmaktadırlar. 

 

  • Vitiligo: Cilde rengini veren melanosit hücrelerinin ölmesi veya üretim miktarının yetersiz kalması sonucu oluşur. Hücrelerin öldüğü dokularda cilt süt beyazına yakın renklerdeki lekelere bürünür. Genetik faktörlerden olduğu düşünülmektedir. Geri dönüşü olmayan bir cilt problemidir. 

 

  • Çiller: Çiller de cilt lekesi olarak kabul edilmektedir. Çiller, melanosit hücrelerinin yoğunlaşması sonucu açığa çıkar. Sarı ya da kahverengi olurlar. Güneşe maruz kalma sonucu çil miktarı artabilir. Her yaşta çil oluşumu görülebilmektedir. Ciltte oluşan kalıcı değişimlerdir.
  • Güneş lekeleri: Güneş ışınlarının deride bıraktığı tahribat sonucu oluşurlar. Genellikle kalıcıdırlar. Çillere benzerler ancak çillere kıyasla daha geniş olurlar. Kullanılan kozmetik ürünleri, guatr problemleri veya hamilelik döneminde güneş lekelerine benzer lekeler oluşabilmektedir. 

 

  • Doğum lekeleri: Damarsal ve pigmente olmak üzere ikiye ayrılan doğum lekeleri; ciltte oluşan renk değişimidir. Kahverengi, siyah veya gri renklerinde olmaktadırlar. Sağlık açısından genellikle risksizdirler. Doğumda görülebildiği gibi sonradan da açığa çıkabilmektedirler.

 

  • Deri hastalıkları: Egzama, sedef ve gül hastalığı gibi deride değişime neden olan hastalıklar sonucunda cilt lekeleri oluşabilmektedir. Kırmızı lekeler olarak görülmektedir. Genellikle kalıcı lekeler olmaktadır.

 

  • Cilt kanseri: Bazı cilt lekeleri cilt kanseri belirtisi olabilmektedir. Bazal, skuamöz ve melanom hücreli kanser türlerinde cilt lekesi oluşumu görülmektedir. Siyah lekeler veya kırmızı lekeler olarak görülürler.

Ciltteki Lekeler İçin Ne Yapmalı?

Lekeli cilt bakımı özel kozmetik ürünlerden veya tedavilerden oluşur. Mezoterapi, PRP gibi klinik uygulamalar lekeler üzerinde etkili yöntemlerdir. Tedavi bölgesindeki kan dolaşımının artmasını ve cildin derinlemesine beslenmesini sağlar. Beslenen cilt tüm hücre faaliyetlerini daha verimli şekilde gerçekleştirir. Renk değişimi görülen dokularda yeni hücre üretiminin gerçekleşmesi cilt lekelerinin giderilmesini sağlar. 

Cilt lekelerinin oluşumunun önlenmesi için de bazı öneriler bulunmaktadır. 

  • Uzun süre, özellikle de öğle saatlerinde güneşe maruz kalınmamalıdır.
  • Düzenli güneş kremi kullanılması önerilmektedir.
  • Hamilelik döneminde cilt ve güneş teması sınırlandırılmalıdır.
  • Doğal ve cilde uygun kozmetik ürünler kullanılmalıdır. 
  • Sivilce, akneler ve siyah noktalar sıkılmamalıdır.
  • Cilt temizliğine önem verilmelidir.
  • Sigara ve alkol kullanımından kaçınılmalıdır.
  • C vitamini, yağlı balıklar ve yağlı tohumlar gibi cilt sağlığını destekleyen gıdalardan zengin beslenilmelidir.

Ciltteki Kahverengi Lekeler Nasıl Yok Edilir?

Lekelerin oluşma nedeninin tespit edilmesi, leke tedavisinin birinci adımıdır. Yaşlanmaya bağlı oluşan lekelenmelerde cilt gençleştirici uygulamalar yapılır. Cilt lekesi spesifik bir nedenden kaynaklanıyorsa öncelikle bu neden ortadan kaldırılmalı veya tedavi edilmelidir.

 

  • Doğru kozmetik ürünü kullanmak: Yanlış kozmetik ürün kullanımı cilt lekelerine neden olabilmektedir. Tedavi için alınmış bir ürün olsa dahi leke şikayetlerinin geçmesinden ziyade şikayet artmasına neden olabilir. Bu noktada kullanılacak maske veya krem ürünün doğal olması ve cilt ile uyumu araştırılmalıdır. E vitamini ve C vitamini içerikli ürünler kullananlar tarafından olumlu geri dönüşler almıştır. 

 

  • Klinik uygulamalar: PRP, mezoterapi, kimyasal peeling gibi uygulamalar son yılların popüler uygulamalarıdır. Mezoterapi başlığı altında bulunan PRP, cildin orta seviyesine hyaluronik asit gibi cildi besleyici etkiye sahip olan maddelerin uygulanmasıdır. Hücre hareketliliğini arttıran bu yöntemler dokuların yenilenmesini sağlar. Cilt renk bütünlüğünü geri kazandırır.

 

  • Güneş kremi kullanmak: 30 veya 50 faktörlü güneş kremleri, güneşe çıkılmadan yarım saat öncesinde cilde masaj yardımı ile uygulanmalıdır. Güneş ışınları ve cilt arasında bariyer görevi gören güneş kremi, cildin zararlı güneş ışınlarından korunmasını sağlar. Cildi beslerken cildin lekelenmesinin önüne geçer. 

 

  • Leke kremi kullanmak: Leke kremleri kahverengi leke tedavisinde ilk akla gelen seçeneklerdendir. Doğru krem kullanımı için dermatoloğa gidilmelidir. Doktorun önerisi dışında krem kullanılmamalıdır. Aksi takdirde lekelenme problemi istenmeyen bir hal alabilmektedir. 

Hamilelikte Cilt Lekeleri Neden Oluşur?

Hamilelikte cilt lekeleri oluşumu sıklıkla görülmektedir. Hamilelik süresi boyunca vücutta değişen hormon dengesi ve ciltteki kolajen miktarındaki değişimler cilt lekesi oluşumuna neden olabilmektedir. Hamilelik döneminde değişen östrojen ve progesteron seviyeleri ciltte güneşe karşı hassasiyet oluşturur. Bu lekeler hamilelik ardından geçebileceği gibi bazı lekeler kalıcı olmaktadır. Açık tenli anne adaylarında hamilelik lekesi görülme oranı daha yüksektir. 

Hamilelikte Oluşan Cilt Lekeleri Nasıl Geçer?

Hamilelik döneminde oluşan lekeler için emzirme dönemi geçene kadar doğal öneriler getirilir. C vitamini ve fitik asit içerikli doğal ürünlerin haricen kullanılması önerilmektedir. Leke kremleri de diğer çözüm yöntemleri arasındadır. Bu ürünler ve zaman ile lekelerin geçmemesi halinde daha farklı tedavi yöntemleri devreye girmektedir. 

Profesyonel cilt tedavileri arasında yer alan PRP, mezoterapi, lazer tedavisi ve kimyasal peeling hamilelikte oluşan cilt lekelerinden oldukça etkilidir. Bazı lekeler tamamıyla geçerken bazı lekelerde ise ciddi oranda azalmalar görülür. Cildin beslenmesini sağlayan bu uygulamalar ciltte bulunan hücrelerin yenilenmesini de sağlar. Cilde parlaklık ve ışıltı katar. Lazer tedavisiyle pigmentasyon işlemleri gerçekleşmesi desteklenir. Bu sayede cilt pigmentlerde değişim görülen dokular eski haline gelir.

Post a Comment

Senin için uygun EPIQUE ürünü hangisi?

X
Hoşgeldiniz
Epique Online Danışmanına Sorun

Parolayı Sıfırla